earlybaby

Понеделник, 27 Май 2013 16:00

Режим на хранене при бременност


hranitelen_rejim

Тъй като храненето по време на бременност е един от основните фактори за здравословното й протичане, приемът на храна трябва да става по едно и също време. Важно е навреме да закусите – т.е. не по-рано от половин час след ставане, за да се избегне сутрешното гадене и виене на свят.
Не по-малко важна роля от закуската има обедното хранене. То трябва да става между 13 и 14 часа (не по-късно). Стереотипното мнение е, че обедното хранене трябва да е продължително и да се съпровожда от обилно поемане на храна, което е категорично неправилно. Обядът трябва да е лек и максимално питателен, за да не усещате след това тежест в стомаха и да можете спокойно да почивате. Два-три часа след обяда към 15,30-16 часа е време за лека закуска с чаша мляко или сок, плодове, няколко бисквити.

Времето на вечерята е 18-19 часа. Не бива да отлагате вечерното хранене след 19 часа, защото храната трябва да се преработи от стомаха до вечерния сън, за да не се ангажират с „нощен труд” органите, които и без това са достатъчно натоварени от бременността. Вечерята трябва да бъде максимално пълноценна и питателна, за да не ви посети чувството на внезапен силен глад през нощта, което би нарушило и без това неспокойния ви сън. Час-два преди лягане можете да изпиете чаша мляко или компот, това ще подобри храносмилането ви.
При много бременни жени се наблюдава повишен апетит. Няма нищо лошо в това да хапвате по-често (предимно леки храни), но този допълнителен прием трябва да става през 2-3 часа и да изключва сандвичи с колбас или сладкиши.
През втората половина на бременността апетитът ви ще се увеличи още повече, затова режимът на хранене в този период малко се променя. При закуска в 8 часа сутринта трябва да имате междинно хранене в 10-11. Можете да изпиете чаша мляко или сок и да изядете сандвич със сирене или кашкавал и масло. Следва обичайният обяд, към 16-17 часа следобедната закуска (гарнирана с плод), в 19 часа е време за вечерята.
Този режим на хранене е препоръчителен, тъй като стомахът на бременната жена трябва да се активизира в определени часове, най-добре сутрин и вечер. При спазване на определен режим на хранене той обикновено функционира без проблеми. В случай че дейността му е нарушена, се появяват странични оплаквания като запек и газове.
Последна редакция Понеделник, 27 Май 2013 16:07
blog comments powered by Disqus

baner 300x300px

baner 300 300

baner300x300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини