earlybaby

Четвъртък, 04 Април 2013 09:09

Бременност и депресия


bremennost_I_depresiaДо съвсем скоро депресията се считаше за наистина малко вероятна по време на бременността. Дори жени, склонни към депресия преди бременността си, разчитат на мигновено излекуване, благодарение на играта на хормоните, характерна за 9-те месеца на очакване. И често нещата се развиват точно така. Има обаче и случаи, в които депресивните настроения настигат и бременната жена - те са или следствие от проблеми преди бременността, или резултат от химичните изменения в мозъка през бременността, или просто заради трудното адаптиране към бременния живот. Не маловажно е и напрежението от очакваното от бременната - тя трябва да е едва ли не винаги усмихната и безмерно щастлива. Каквато и да е причината за депресия, най-важното е тя да бъде установена и преодоляна на време. Евентуалното забавяне, този път вреди на двама - страдащата майка и бебето, което няма да може да получи нужната му емоционална стабилност от нея.

Признаците за депресия през бременността (обикновено траещи 2 и повече седмици) са:

• Постоянна тъга
• Трудно концентриране
• Прекалено малко (или твърде много) сън
• Загуба на интерес към занимания, които обикновено са ви доставяли удоволствие
• Усещане за безнадежност
• Тревожност
• Чувство за малоценност

Преодоляването
Обикновено по-задълбочен разговор и напълно искрено споделяне на емоциите с близка приятелка или с партньора вършат чудеса. Ако обаче не успявате да намерите спокойствието си по този начин, пробвайте друга работеща стратегия - разговор с психолог. Предимството тук е не само професионалното му знание, но и фактът, че е страничен наблюдател - често сме по-искрени и открити пред непознати.

Последна редакция Четвъртък, 04 Април 2013 09:15
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини