earlybaby

Сряда, 13 Февруари 2013 09:42

5 важни продукта в менюто на бъдещата майка


5_vajni_produkta_v_menjuto_na_budestata_majkaВодата
Всяка клетка на вашия организъм (и на растящото във вас дете) съдържа вода. Тя е нужна за регулирането на температурата на тялото, за поддържането на имунната система, за изхвърлянето на токсините от организма. Пийте билкови чайове (освен зеления, защото той пречи на усвояването на фолиевата киселина от организма), сокове. Но основна част от дневната норма все пак трябва да е обикновена или минерална вода.

Млякото
В периода на бременност вие се нуждаете от повече калций. Именно млякото и млечните продукти са основен негов източник. Този микроелемент е нужен за строежа на костите и зъбите на бебето. Не обичате прясно мляко? Заменете го с кисело мляко, сметана, извара, сирене, кашкавал.

Морковите
Те съдържат почти всички витамини, микро- и макроелементи. Освен това съдържат и каротин, от който в организма се синтезира витамин А. Той поддържа нормалната обмяна на веществата, помага на слъзните и потните жлези да изпълняват по-добре своите функции. По своя химически състав морковът е сходен с всички жълти плодове и зеленчуци. Можете да ядете и тиква или сладка чушка.

Ябълки
Тези плодове са богати на витамини, въглехидрати, целулоза (съединителна тъкан), пектин и минерали. Но основното достойнство на ябълката е високото съдържание на витамин С. Той повишава устойчивостта на организма към инфекции, подобрява апетита и съня.
Витамин С се съдържа във всички видове плодове, в ягодите, малините, боровинките, зеленчуците и в шипковия плод.

Зеле
Основното му достойнство е във високото съдържание на фолиева киселина (витамин В9). Този витамин препятства възникването на нарушения в централната нервна система. Освен традиционното зеле, може да се консумира и цветно, брюкселско, броколи. За да ви е по-вкусно, можете да ги приготвяте на пара, в съчетание с други продукти. Все пак здравословната храна трябва да доставя и удоволствие!

Последна редакция Сряда, 13 Февруари 2013 10:05
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини