Сряда, 27 Септември 2017 12:09

Детето тръгва на градина – как да преодолеем притесненията?


Лятото е сезонът на забавленията, но независимо от неговия колорит винаги настъпва краят му. С финала на лятото идват и задълженията: мама тръгва на работа, тате пак е много зает, трябва да се обличаме топло и чувствително се редуцира броят на сладоледите, които могат да бъдат изядени за един ден. А детето тръгва на детска градина. Сега е времето да се обърне внимание на мамините тревоги, свързани с постъпването на детето в I-ва група. Трябва да се признае, че някои от тези тревоги са съвсем основателни, но не всички. Характерно за повечето родители е излишната драматизация на събитието, която влияе зле на детето и може да се окаже основен фактор за трудната му адаптация. С други думи, преди да очакваме от детето да свикне лесно с детската градина, трябва родителят да свикне с нея. Не са редки случаите, в които именно притесненията на мама стават тревоги на детето. Никога не забравяйте, че детето е особено чувствително към вашите настроения и усеща, когато нещо не е съвсем наред. Обръщали ли сте внимание на родители, които сякаш не обгрижват толкова много детето си? Отстрани изглежда малко грубо, но забелязвали ли сте как тези деца стават по-самостоятелни и оправни?

Ако детето ви е посещавало детска ясла, частна занималня, забавачница или друга форма на отглеждане на детето извън дома, може би имате известна представа какво ви очаква. Но ако ви предстои раздяла за първи път, тревогите ви не са съвсем неоснователни. Какво ще се случи, как ще се справи детето, как ще се грижат за него? Една от най-често срещаните родителски грешки са разговорите с други родители и повлияване от техния опит и съвети. Да, вероятно смятате, че няма кой да ви разбере по-добре от друга майка, на която предстои подобно изпитание, или родител, който вече е минал по този труден път. Но не позволявайте притесненията на другите да се превърнат във ваши притеснения още преди да са станали реалност. По този начин постигате само едно: настройвате се негативно, разваляте си съня и създавате изкуствено напрежение, което въздейства и на детето. Всяко дете е различно и приема нещата по свой уникален начин. Не му пречете да се развива, като му вменявате ваши мисли и вълнения, които е възможно да не отговарят на неговото лично състояние.

При условие че детето ви ще посещава държавна детска градина, задължително ще се сблъскате с големия брой деца в една група. Частният сектор предлага по-атрактивни форми на грижа за вашето дете, но те не са достъпни за всички родители поради разликата в месечните такси. Големите групи в детската градина предполагат повече затруднения: увеличава се рискът от боледуване, защото обменът на вируси е по-интензивен; адаптацията на детето се влияе от повече деца с различни характери и поведенчески прояви; на педагога му е по-малко възможно да обърне внимание отделно на всяко дете и да се постарае за задоволяване на всичките му потребности. Плюсовете на голямата група се концентрират в това, че веднъж щом детето свикне с пребиваването си в детската градина, то няма да среща същите затруднения в масовото училище и други групови занимания, когато дойде време за това.

Когато детето посещава детска градина, е много важен контактът с педагога. Но не прекалявайте и не досаждайте, за да не се получи обратен ефект. Контактът на родителя с госпожите е от първостепенно значение за детето още в първите дни, защото то следва вашия пример на всяка крачка. Щом вие разговаряте с добър тон с госпожата, значи тя не е толкова страшна и не е невъзможно всеки да се разбере с нея. Запознайте госпожата с вашето дете. Споделете с нея най-отличителните му характеристики и най-големите му притеснения. Информирайте я, ако смятате, че при определени обстоятелства може да стане тревожно или агресивно. Потърсете нейната педагогическа подкрепа и демонстрирайте доверието си в нейния професионализъм и опит. Не си позволявайте да й казвате как да си върши работата или да показвате, че разбирате повече от нея. Да, вие познавате детето си най-добре и знаете най-много за неговите нужди. Но трябва да му позволите да порасне и да се развие като самостоятелна личност - записването в детска градина е една от първите крачки към постигане на тази цел. Ще се изумите как в детската градина детето ви се глези по-малко и как се оказва, че може да се облича само и да се храни добре, без да предявява претенции към всяко ястие. Дайте възможност на детето да си създаде контакти и приятелства и не подскачайте ядосано при всяка информация, че друго дете го е бутнало или го е нагрубило с лоша дума. Разбира се, ако имате основание да смятате, че поведението на дете или педагог упражняват някаква форма на насилие спрямо вашето дете, можете да потърсите правата си и да защитите интересите на детето си. Но не си мислете, че случайно побутване, взимане на играчка от ръцете му или забележка от госпожата са задължително прояви на агресия към него.

За съжаление честото боледуване върви паралелно с тръгването на детска градина. Това е неизбежна последица от контакта с много деца на затворено място. Дори да имате късмет и да попаднете в група със завишен контрол и недопускане на болни деца с оправданието, че мама работи и няма кой да ги гледа, обмяната на вируси е неизбежна. Дори детето да бъде спряно, когато се разболее, вирусът може да се развие дни преди проява на симптоматиката и реално заразата вече върви. Вариантите за справяне с тази ситуация не са много и невинаги са ефективни. При някои деца помага приемът на имуностимуланти и използването на бабешки рецепти за усилване на способностите на организма да се противопоставя на вирусните атаки. Добре е да се подсигурите с възрастен, който може да се грижи за детето винаги когато се наложи да отсъства от детска градина. Това ще ви спести много нерви, свързани с бягане от работа, ползване на болнични, нацупени колеги и сърдити шефове. Друг вариант за справяне с този проблем е въоръжаването с търпение – повтаряйте си, че това е период, който трябва да отмине, и всичко ще приключи с укрепването на имунната система на детето.

Има една група родители, които предпочитат да не се съобразяват с правилата в детската градина на 100%. Сутрин изчакват детето да се събуди, да си поиграе, да закуси и чак тогава го водят в групата. Някои деца се взимат на обяд, за да се спестят трудностите около следобедния сън, които често се изразяват в трудното заспиване и събуждане без гушкането на мама, както и изпотяването по време на сън, което може да доведе до настинка, ако детето не се преоблече веднага. Разбира се, за да се случат подобни бягства от дневния режим в детската градина е нужно време, т.е. трябва да е налице възрастен, който разполага с деня си. Подобна разхлабена програма или почасовото използване на детската градина, особено в началото, може да се окаже добър вариант за улесняване на адаптацията на детето. Но не бива да се забравя, че в някакъв момент, например при постъпването в първи клас, ще се наложи на детето да се съобразява с всички правила, установени в институцията. Тогава може да се окаже, че то е абсолютно неподготвено и непривикнало да се справя с предизвикателствата извън дома. Малко повече самостоятелност никога не е излишна дори от най-ранна детска възраст. Много често децата ни изненадват и се оказват далеч по-оправни и адаптивни, отколкото сме очаквали и предполагали.

И накрая, но не на последно място, започнете да учите детето да става рано. Много от проблемите при постъпването в I-ва група произтичат от липсата на дневен режим на детето, който да съвпада с дневния режим в детската градина. Много ще ви е трудно, ако детето е свикнало да се буди в късната сутрин, защото всяко по-ранно ставане означава, че то ще бъде криво и раздразнено. Не е добре, ако детето асоциира ранното събуждане с детската градина. А и ако не се е наспало добре, всичко, което прави, ще му се струва неприятно, в това число и отиването на градина.

Скъпи родители, не си причинявайте това: да се криете зад вратата на помещението или под прозореца, за да слушате колко време детето ви ще бъде неспокойно и ще плаче. Така вредите и на себе си, и на него. Вероятно ще има моменти, в които очите ви ще се насълзяват при сутрешната раздяла. Не позволявайте на детето да ви манипулира и да си измисля причини да отсъства от детската градина, защото във времето то ще става все по-креативно и успешно в манипулациите си. Вярвайте в успеха и помогнете на детето си да го постигне!

Мария Дишкова, социален педагог

Последна редакция Сряда, 27 Септември 2017 12:25
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини