Вторник, 26 Септември 2017 12:09

На разходка в гората


Съвсем наскоро моя колега, която работи като учителка по биология в основно училище, ми сподели, че е дала задача на учениците да напишат съчинение на тема „На разходка в гората" и те не са успели да измислят нито ред. Оказало се, че децата не са напускали града, разхождат се единствено в големите търговски центрове и никога не са ходили на разходка в гората. Дори са предложили да сменят темата с „Разходка в мола"... Как да възпитаме децата да обичат, пазят и уважават природата и какво могат те да научат в гората?
Гората е магическо място. Там се случват много вълшебства и всички това пред очите и в ръцете на наблюдателя. В гората оживяват животните от детските книжки. Там живеят Баба Яга, вечно гладният Вълчо и страховитата Мецана. Скрити са съкровища. Безброй тайнствени обитатели, невидими за хората, си шепнат непрекъснато на непознат за нас тайнствен език. В реката всеки може да си намери лъскаво камъче, което е талисман, защото изпълнява желания и сбъдва мечти. При повече късмет не е изключено да се видят рачета и рибки.

Разбира се, за да ни хареса разходката в гората, трябва да сме добре подготвени за нея. Това предполага подходящо облекло и раница, пълна с необходимите неща. В това число се включват достатъчно вода, сандвичи, дрехи за преобличане, фенер, нож, телефон, торбички за боклук. Раницата трябва да е подготвена така, че да съдържа всичко нужно и нищо излишно, за да не тежи прекалено и да развали удоволствието от излета. Храната също се предполага да бъде съобразена с мероприятието, предварително направените сандвичи са добър вариант. Важно е да се избере храна, за която няма вероятност да се развали по пътя. Облеклото трябва да е адекватно на целта на разходката. Спортните екипи винаги са за предпочитане. Много е съществен цветът на дрехите. Ако смятате, че камуфлажът е актуален за излет в гората, всъщност много грешите. Камуфлажните дрехи се сливат с горската обстановка и ако детето ви се скрие зад някое дърво, доста ще се поизпотите, докато го намерите. Препоръчителни са тениски и шапки в ярки цветове, които не се сливат с листата на дърветата и дават възможност за добра видимост на детето, дори когато се отдалечи от вас. Удобните обувки са абсолютно задължителни. Трябва да се избягва ходенето със сандали или чехли, защото е рисковано – детето може да се подхлъзне, да падне, да се намокри. Тогава настъпват усложнения, защото едва ли ще носите друг чифт обувки в раницата. Желателно е краката да са целите покрити, за да се избегне одраскване в треви и клони, както и контактът с различни неприятни буболечки. От тук се подразбира, че наличието на препарати за пръскане срещу кърлежи и други опасни насекоми е задължително. След като приключи разходката, детето трябва задължително добре да се огледа и при наличие на ухапване от кърлеж или някаква друга буболечка, да се потърси медицинска помощ.

Какво можем да видим в гората? Всичко. Детето ще се озове в света на цветните книжки. В гората има костенурки, кълвачи и други най-различни птички, 1 000 000 буболечки и бръмбарчета, попови лъжички, жабки, хиляди пъстроцветни пеперуди, зайчета, таралежи, мишлета, гущерчета, къртици. При повече късмет могат да се видят и други животни като сърни и лисици. В гората има много съкровища. Най-търсените сред тях са дивите ягоди и боровинки. Техният аромат и неповторим вкус ще създадат трайни спомени у детето – скъпи спомени, които то ще пази в съзнанието си години наред, дори и като възрастен. Търсенето, намирането, както и брането на диви ягоди и боровинки е цяло приключение. Превърнете го в игра. Наградата за участниците е пълна уста с вкуса на току-що откъснат горски плод. Брането в шепичка затруднява детето, защото ягодките са крехки и се мачкат. А и шепичката не побира количеството, с което могат да се справят малчуганите. Една пластмасова чашка ще свърши работа. В гората растат и други плодове, които могат да събудят интереса на детето, но тях може да берете само ако сте абсолютно сигурни в безопасността след консумацията им.

За момиченцата моментът е удобен да направят букет от горски цветя и да сплетат венец от тях. Брането на билки също е много възпитателно занимание, а и чаят със собственоръчно набрана мащерка или лайка например е много по-полезен и вкусен за децата. Момченцата задължително трябва да се сдобият със здрава пръчка, която има толкова много функции, че няма да ни стигне страницата, за да ги изброим. Пръчката може да бъде оръжие срещу диви зверове, конче, копие, а може да се използва и за подпиране при ходене, особено когато детето се измори. Бурканчето за събиране на бръмбари е не само желателен, но задължителен атрибут. А колко интересно става, когато бръмбарите започнат да се боричкат...

А звуците на гората? Те са магия. Можете да си измислите безброй приказни герои и да се направите, че чувате гласовете им. Накарайте детето да се заслуша в езика на природата и да се влюби в него.

Наред с дотук изброените приятни преживявания детето трябва да се научи, че в гората също има правила, които трябва да се спазват от всички:

  • Да не се бяга, защото ако някой се нарани сериозно, трудно ще му се окаже помощ.
  • Да не се изхвърлят боклуци на земята, защото в гората не минават камиони за почистване, а замърсяването й е фатално за планетата.
  • Да не се пали огън на забранените за това места, защото може да стане пожар, който да се разрасне много бързо и да стане опасно.
  • Да не се чупят клоните на дърветата, защото гората също изпитва болка и плаче, когато я нараняват.
  • Да не се прави лошо на горските обитатели, които много ще страдат, ако им се причини болка или се разрушат местата, на които живеят.
  • Да се знае, че гората може да бъде опасна, ако не се спазват правилата и човек не е добре подготвен за пребиваването в нея.

Събирането на природни материали също харесва на децата: камъчета, жълъди с шапки, кора от дърветата, шишарки. Възможно е да се открият предмети, които не съществуват в града. Истинска находка е паднала подкова, рог от елен, кожа от змия. Детето може би виждало знае от книжката си за животните, че змията сменя кожата си няколко пъти, но щом види, че това се случва наистина, в неговото съзнание настъпва голяма промяна. То наблюдава един научно доказан факт, което го кара да се чувства по-голямо, по-знаещо и по-зряло. Освен това детето разбира, че всичко, което му четете, е истина и повишава доверието си към вас и интереса си към книгите.

Сглобяването на къщичка за птички е мечта за всяко дете. Не бива да постъпвате като всички възрастни – да направите къщичката, докато детето ви гледа отстрани, да я окачите на дърво, избрано от вас, да си направите обща снимка и доволни да продължите напред. Дайте възможност на детето да се включи активно в начинанието. Нищо че къщичката ще стане малко по-крива или поочукана. Внимавайте за безопасността на детето, внимавайте то да не се нарани, но му дайте възможност да твори. Нека само да избере мястото й, след което я закачете заедно. Не забравяйте, че нейната цел не е да краси гората, а да научи детето да се грижи за животните.

В гората детето може да си покрещи на воля. Нека да открие тайнството на ехото и да се порадва на свободата, която не може да си позволи в града, където все трябва да пази тишина – в детската ясла и градина, в училище, в асансьора, в апартамента, дори и на улицата, защото не е приятно за останалите.

Когато детето се умори, извадете сандвичите. Изберете подходящо място за почивка. Нека то да е удобно за вас и в същото време да е интересно за детето. Близо да поточе, в което да си потопите краката, винаги е за предпочитане. Така, когато детето се нахрани и докато вие си почивате, следва любимата на всички хлапета игра – хвърляне на камъчета във водата. Не се тревожете, ако детето се понамокри. Тук идват на помощ дрехите за преобличане, които сложихме в раницата още в самото начало.
Не забравяйте слънцезащитния крем. Особено ако сте на планина, не подценявайте слънчевите лъчи въпреки прохладното време. Ако останалите части на тялото са покрити, намажете вратлето и лицето на детето, защото планинското слънце е коварно. Желателно е да се отнесете деликатно и към устните, защото планинският вятър неусетно ги изсушава и може да се напукат.

Вместо финални думи нека да направим едно малко сравнение между разходката в гората и разходката в мола. В гората детето може доста да се поизцапа, но диша наистина чист въздух. В мола детето може и да остане чисто, но е изложено на градските вируси. В гората не се харчат пари – там всички преживявания са безплатни. В мола харчовете на мама и тате са гарантирани. В гората детето може да тича на воля и във всеки един миг има възможност да открие нещо уникално – следи от животни, светулки, приличащи на дракони скали. В мола забавленията са ограничени, постоянни, едни и същи всяка седмица.
А ако прекарате дори само една нощ в гората, детето никога няма да я забрави. Небето е осеяно с толкова много звезди, луната свети ярко, щурчетата пеят и в допълнение към това има игри и песни край лагерния огън. Приказно е!

Не забравяйте – детето се заразява от вашето настроение. Ако вие покажете ентусиазъм, то също ще се ентусиазира. Ако се гнусите от горските твари, ще го научите да се бои от тях. Да, в града е чистичко и може би няма буболечки, но там почти не останаха места, които да стимулират детското въображение. А и колко ще се впечатлят приятелите на детето, когато им разкаже за своите приключения. Хубаво е да се организирате с приятелски семейства – колкото повече деца, толкова по-забавна ще бъде разходката. Помнете, че децата се увличат едно друго и много често се случва покрай другите вашето дете да постигне рекорди, на които не е способно само във ваше присъствие.
Разходете се в гората и ще усетите как напрежението, натрупано през седмицата в града, се изпарява. Погледайте зелено и вдишайте природните миризми. Така не само вашето дете ще е доволно, но и вие ще се заредите с положителна енергия за следващата седмица в градската джунгла.

Мария Дишкова, социален педагог

Последна редакция Вторник, 26 Септември 2017 12:20
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини