Понеделник, 28 Август 2017 12:11

Детето и модерните технологии


Телефон, таблет, лаптоп и компютър. Все предмети от ежедневието на възрастния, които придобиват голямо значение и за децата. И няма как да бъде различно, защото те непрекъснато наблюдават как родителите им ги използват за работа или за удоволствие. Така и малките подрастващи знаят, че на тях се работи или че с тях се играе. В кабинета си съм срещала много различни хлапета – едни, които не могат да бъдат откъснати от екраните, които ги търсят трескаво и не приемат друга алтернатива, но познавам и други – които знаят, че само мама и тати работят на компютъра.

Къде да търсим границата в използването им?
Модерните технологии определено имат място в обучението на децата, особено на учениците. Дават им голям обем информация, правят ученето по-интерактивно и забавно. Чрез достъпа дo тях те се чувстват „в крак с модата", придобиват самочувствие на технически грамотно поколение, използват го за връзка с приятели, за да се приобщават към различни социални групи. Да, за тях ползите може да са много, но когато говорим за бебета?...


Вече много пъти съм писала материали за това колко важни са усещанията за бебето и как то учи чрез различни сетивни канали – опознава света чрез допира и докосването благодарение на постъпващата информация от кожата, възприема шумове още в утробата, започва да фиксира и разпознава лица и обекти в първите месеци след раждането си, учи чрез движенията на собственото си тяло, долавя миризми и разпознава близките си и храната, иска да бъде прегръщано и носено, за да се успокои... Но тук технологиите по-скоро са в услуга на неговите родители, а не в негова лична полза. Модерните средства могат да помогнат в много ежедневни ситуации – храната да бъде приготвена по-бързо, шишетата да бъдат по-чисти, родителите да бъдат по-спокойни в съседната стая, докато бебето спи, температурата да бъде премерена по-лесно и много други. Всичко това обаче е в услуга на полагащите грижи за бебето, защото им дават повече удобства при отглеждането на мъничето. Но на него тези модерни придобивки не са му потребни. То има нужда само от близките си и това е достатъчно. Опознаването на света през първите месеци става през собственото тяло и чрез родителите, които го въвеждат в него. Бебето иска да гледа лицето на мама, а не сменящи се картинки на телевизора, то иска да докосва нейното лице, а не плоския екран на таблета, то има нужда от нейната топлина, а не от непрекъснато люлеещо се легло. Защото в тази крехка възраст се полагат основите на връзката родител-дете, защото това са моментите, в които то се привързва към мама и тате, иска да е с тях и търси техните фигури не само за задоволяване на физиологичните си потребности, но и за споделяне на емоции. Бебето отправя и приема сигнали, чувства и опит и е прекрасно, когато насреща му стои човек, който може да му отговори със същото.
Знам, че много родители се блазнят от възможността да пускат детски песнички на телефона или компютъра вместо да пеят на бебетата си. Но няма нищо друго, което може да замести майчиния глас или песента на тати. Още в утробата бебето е слушало именно техните гласове, те са много по-лесни за възприемане и много по-разпознаваеми за бебето като височини, сила на гласа и тембър. То ще може много по-добре да възприеме песента слухово, да се заслуша и да се фокусира върху мелодията, думите и ритъма, въпреки че изобщо не ги разбира. Те ще му дадат много информация и най-вече емоция. Затова дори най-фалшиво изпятата песен от мама е по-добра за бебето, отколкото най-виртуозното изпълнение, пуснато на телефона.

За мен е много по-интересен въпросът кога телефоните, таблетите и компютрите започват да стават част от живота на бебето?
То несъмнено започва да забелязва, че родителите боравят с тях в ежедневието си, че чрез тях се говори, че нещо се натиска, че има картинки и звуци... Толкова много привлекателни стимули! То иска да имитира всички наши действия и се стреми към това с цялото си същество. Разбира се, всичко, което правят мама и тати, е привлекателно и желано – все пак те са модели за подражание на всяко дете; всичко, което правят те, е хубаво. Oще преди първата си година бебето започва да имитира простички действия на възрастните и да се прави, че говори по телефона, а дори думи още няма. Това е чудесно! Но за целта не е нужно да му давате вашия: най-стар апарат или имитираща играчка ще му свърши същата работа.

Изкушавате ли се да пуснете телефона, за да спре да плаче бебето? Или искате да включите телевизора, за да ви остави да сготвите? А може би ви трябва малко време за един имейл и си го печелите с таблета? Или детето не иска да се храни без детско филмче или песнички?
Ние въвеждаме модерните технологии в живота на детето, но още по-важно е за какво им ги предоставяме и какъв момент ще изберем за това. Разбира се, всеки родител може сам да прецени кои са най-подходящите филмчета, обучаващи клипчета или песнички за неговото дете, но е добре да се предлагат в момент, в който детето е спокойно, в който може да сподели впечатленията си с възрастните, дори да поиска тяхната помощ, за да се справи с предложената задача. В интернет вече могат да се намерят хубави обучаващи приложения дори за 2-годишни деца – намиране на сенки, мемори игри, животни и техните звуци, както и много други полезни материали. Но според мен е важно всички тези забавления да не играят ролята на „спиращи бутони" спрямо неприемливо поведение или да се използват за успокоение или забавление на масата, защото действат като бариери спрямо разбирането на дадена ситуация – че масата е място за хранене и общуване със семейството, че когато съм разстроен, мога да намеря ресурс в себе си да се успокоя или да намеря утеха в мама или тати, че когато мама готви, аз мога да играя около нея и да наблюдавам какво прави и да се опитвам да правя като нея. И още по-решаващият момент е продължителността на прекараното време с модерните средства за комуникация. Тя не бива да ощетява по някакъв начин останалите занимания на детето, да не ограбва времето му с близките, защото те са най-ценните носители на информация, да не го изолира от връстниците, да не ограничава контактите му и възможностите му да изгражда умения за комуникация и справяне с проблеми, да не го кара да губи интерес към заобикалящия свят и да спира двигателната му активност в период, в който бебето/подрастващият малчуган трябва да трупа двигателен опит.

В логопедичния кабинет модерните технологии също имат своето място – програми за подобряване скоростта на четене, уроци за ученици под формата на презентации, програми за слушане и много други. Но те се дозират разумно и се предлагат в предучилищна и училищна възраст. Аз като терапевт не бих предложила на дете под 6 години в моя терапевтичен час техническо обучаващо средство, въпреки че съм убедена, че бих намерила много подходящи задачи за него, защото знам колко полезни са игрите с партньор, очи в очи. Но като майка знам и колко е щастливо детето ми след епизод от любимото си детско филмче и как го чака с нетърпение, а веднага след това иска да сподели всичките си впечатления.

Телефоните, таблетите, компютрите са тук и ще останат. Те правят живота ни по-лесен, света по-достъпен, хората по-близки, когато са на разстояние. Но в същото време изглежда родителите започват да ги използват с друга цел – за да си печелят време. А всъщност то е времето за техните деца!
Има много полезни неща, които можете да правите с модерните средства, но не и да спрете детските сълзи, не и да дадете още две лъжици, не и да накарате детето да замълчи, защото иска да ви разкаже какво е правило в детската градина. Средствата за масова комуникация са безспорно достижение на модерния човек, който му отваря множество врати, но не трябва да се изкривява тяхното предназначение и да си вменяваме, че те имат хиляди роли в живота на детето, защото най-важната е нашата.

Симона Миланова, логопед

Последна редакция Понеделник, 28 Август 2017 12:17
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини