Понеделник, 28 Август 2017 12:01

Лятото дойде! А сега накъде!?


Лятото е сезонът на възможностите за почивка, радост и развлечения. Времето е разкошно. Грее слънце. Пеят птички. Тревата зеленее. И на всеки му се иска да направи нещо, което не е правил през дългата и студена зима. Нещо по-различно. Нещо по-свежо. Лятото предоставя възможност за безкрайни игри навън. Предполага повече време, прекарано с децата. А изборът на забавления е неограничен – разходки, море, сладолед, аквапарк, ледена близалка и други възможности да се поглезят както децата, така и родителите.

Оказва се обаче, че за много родители лятото създава известни затруднения, защото „детският ангажимент" се очертава като абсолютно неразрешим. За тях сезонът на възможностите се превръща в истинско предизвикателство или въпрос с много неизвестни отговори. Немалка част от родителите работят. Някои от тях са на сезонна работа и лятото е активният им период. Не всички майки могат да разчитат на бабите или други членове на семейството, които да помагат за отглеждането на детето. Дори да имат баба на разположение, тя не може да изпълни всички изисквания на детето и майката. Да, баба ще го нахрани, ще го облече, ще го гушне, но разходките навън са трудно изпитание за възрастните хора, особено в летните жеги и под жаркото слънце. Оказва се, че бабите са сред най-големите фенове на таблетите и детските филмчета, защото докато детето играе или гледа телевизия, „кротува, мълчи и лесно се гледа". Ограничени са възможностите на родителите да изпратят детето извън града – на село, на планина. Дори да има подобна опция и някоя баба, останала на село, детето вече не се забавлява. То приема това пътуване като наказание, дори изгнание, а не като ваканция, защото на село няма интернет, няма приятели, няма детски кътове. Липсват всякакви съвременни начини за активно запълване на свободното време. Интересите на съвременното дете трудно се задоволяват и никак не са достатъчни заниманията сред природата.


На практика се получава така, че детето прави същото, което и през зимата: стои затворено у дома с баба и дядо или с мама и бебето. Цял ден гледа телевизия и играе на таблета. Надвечер, след работа, ако мама и тате не са много уморени, го изкарват за час-два в парка. Уикендите често са под въпрос, защото мама може отново да е на работа. Ако почива, тя използва времето, за да поизчисти, да сготви и да погледне къщата. Цялото семейство очаква с нетърпение седмицата-две отпуск, която планирано ще прекарат някъде извън града – на море, на планина или в чужбина. Тази кратка семейна ваканция е крайно недостатъчна, но е единствената опция за хубави и незабравими спомени.
Не е лесно, когато в семейството се отглежда кърмаче. То си има определен режим, който, разбира се, не съвпада с дневното разписание на по-голямото дете. То иска да играе навън, да кара колело, да ходи на плаж, да рита топка, да яде сладолед. Нали е в лятна ваканция? Очаква се да е по-различно и по-хубаво, отколкото през останалата част от годината. А се оказва, че детето трябва да се съобразява с бебето. Вместо да играе в парка, то се разхожда с мама и бута количката, защото ако спрат на едно място, бебето ще се събуди и разплаче, а мама е много уморена и никак не желае това.


Има една особена категория деца между 6-7 и 9-10-годишна възраст, които вече определено имат нужда от повече въздух и самостоятелност, но все още не са пораснали достатъчно, за да бъдат оставяни сами у дома, пред блока или в парка. Те са със статут на пораснали деца – искат повече свобода, отколкото могат да получат. Според Закона за предучилищното и училищното образование децата от 1-ви до 4-ти клас завършват учебната година на 31-ви май. Следват големите въпросителни за родителите. Как да се направи така, че работата да върви и в същото време детето да се чувства добре и да разбере от ваканцията?
Паралелно с това в детските ясли и градини започват сборните групи, което е своеобразен кошмар както за децата, така и за родителите? Естествено детето изразява нежелание да ходи на детска градина, а майките са в безизходица. Сборните групи са много далеч от представата за синьо лято: рев и сълзи всяка сутрин, 40 деца в една занималня, непознати госпожи, враждебно настроени връстници. И всичко изброено е вместо игри на воля, радост и усмивки.


Нека само за миг да се замислим такива ли са спомените от нашите летни ваканции? Нима някой помни да е скучал или цял ден да е гледал телевизия? Има ли някой, който да е забравил този особен мирис на лято, събуждащ желание за безкрайни приключения и забави? А какво тогава значеше думата „безинтересно"?
За родителите, които имат възможност да гледат децата си у дома през лятото, положението също не е съвсем цветно. Те автоматично се превръщат в аниматори на 24-часов и 7-дневен работен ден. Непрекъснато трябва да измислят алтернативи на телевизора и таблета, а те са изключително сериозна конкуренция. Това, че на родителя му се струва забавно да се кара колело и да се рита топка, не означава, че детето ще се съгласи да прави само това цяло лято. Освен това трябва да се изготви дневно разписание, което да изключва разходки по жегите. Играта навън до късно вечер е добър вариант, но се отразява на планирането на следващия ден, защото късното лягане предполага и късно ставане.

Проблем е и това, че през лятото детските площадки оредяват. Много от приятелите на детето продължават да ходят на детска градина, други посещават различни алтернативни форми за гледане на деца, някои все пак напускат града, а повечето спазват графика на мама, който е различен за всяко семейство и трудно се напасва с другите родители. Следователно навън детето няма с кого да си играе и започва да иска да се прибере, за да седне пред телевизора или пред компютъра и да прави това, което му е интересно.
Голяма част от проблема за това как да осигурим на детето едно незабравимо лято се дължи на тревогата на родителите, че няма да се справят с изпълнението на тази непосилна задача. А често родителите наистина нямат избор и възможност да задоволят всички искания на детето и да направят това, което знаят, че трябва да се направи – детето да е цял ден на чист въздух и да е затрупано с интересни занимания. А ако детето има нужда от почивка и иска да си постои у дома. Нали е ваканция? Значи ли това, че задължително трябва да изминава определени километри всеки ден с колелото? Или има строго регламентирано правило за това колко часа трябва да е навън през летните месеци? Или колко сладоледа да изяде?


Детето на първо място трябва да се чувства добре и да е щастливо. Дайте му възможност да ви покаже от какво има нужда и кое го кара да се чувства наистина добре. Да си стои у дома, не означава задължително таблет или телевизия. Измислете други варианти за прекарване на свободното време: рисуване, книжки, пъзели, настолни игри. Научете детето да готви – направете си ледени близалки. Нека да си поиграе на терасата – леген с вода и няколко пластмасови играчки вършат чудеса. Или в банята – ефектът е също толкова добър. Предложете на детето да си покани гости. Нека да си направят пикник на терасата със сандвичи и сок. Ако родителят чувства напрежение и се притеснява, че детето му скучае и не използва оптимално възможностите, които предоставя лятото, той ще предаде това настроение и чувство на детето, което със сигурност няма да му се отрази добре.

Летните занимални, както и различните опции за почасово гледане на деца, са много добър вариант за лятната ваканция. Много родители чувстват неудобство от факта, че не ходят на работа, но записват детето си на частна занималня и оставят грижите за него на друг възрастен. Тези родители, които работят, се тревожат, че голяма част от заплатата им за месеца ще е необходима за плащане на такси, храна, джобни, пътни и допълнителни услуги (басейни, посещения, екскурзии, спорт, изучаване на език). Родителите не бива да се чувстват гузни или да имат угризения на съвестта, че прибягват до този вариант. Ако той е финансово достъпен, възползвайте се. Груповите занимания, водени от педагози, ще се отразят добре на детето. Повечето занимални осигуряват най-различни възможности за запълване на времето, сред които и много игри на открито. Детето е сред свои връстници и познати деца. Разбира се, винаги има вариант да не му допадне атмосферата, затова е необходимо малко предварително проучване. Изборът е голям, затова се спрете на предложението, което най-много се доближава до характера и интересите на вашето дете. Ако графикът ви го позволява, запишете детето само до обяд или в определени дни от седмицата. Така ще има време за всичко.

Някои училища също предлагат опции за занималня през лятото. Разходите в тези случаи са далеч по-ниски и достъпни. Детето се чувства добре, защото е сред познати деца. Дори лятната занималня да включва някакви учебни занимания, те са сведени до минимум и целят да се поддържа формата на детето: малко четене, малко писане, малко смятане, занимания по интереси.

Не се страхувайте от лятото, а му се насладете. Децата ще вземат своето от този прекрасен сезон и ще си запазят хубави спомени. Не се опитвайте да бъдете перфектни, защото никой няма нужда от това. Създава се едно излишно напрежение, което вреди на всички – и на вас, и на детето. Радвайте се на босите крачета на хлапето, на ожулените колена и лакти. Децата рядко скучаят. По-скоро усещат, когато не знаете „какво да ги правите", и това ги кара да мрънкат и да се оплакват. Повярвайте в тяхната креативност и им дайте възможност да сътворят най-хубавото лято за цялото семейство.

Мария Дишкова, социален педагог

 


Последна редакция Понеделник, 28 Август 2017 12:11
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини