Вторник, 18 Юли 2017 13:40

Правилна слънцезащита за красив и безопасен тен


Image-redirect -Kids-Sun-range 1640x800pxВсеки обича да прекарва време под слънцето със семейство и приятели. Слънчевите лъчи са повод за положителни емоции и позитивно настроение, за усмивки и щастливи мигове. Освен за доброто настроение слънцето е много полезно и за здравето, тъй като e най-добрият източник на ценния за организма витамин D.

Познат още като „слънчевият витамин", той е изключително важен за хората във всяка възраст, а поддържането на нужните нива в организма прави костите по-силни, а имунната система по-устойчива.
Излагайки се на слънце, е важно да знаем, че хубавите моменти вървят ръка за ръка с използването на слънцезащитни продукти, които да предпазят кожата от вредните ултравиолетови лъчи (UV лъчи). Те могат да бъдат много опасни, тъй като проникват през слоевете на кожата и могат да причинят изгаряне, увреждане на ДНК и слънчеви алергии. UV лъчите са два вида – UVA, отговорни за стареенето на кожата и слънчевите алергии, и UVB лъчи, които са виновниците за слънчевите изгаряния.
Без слънцезащита всеки човек може да прекара различно време на слънце, без да изгори, в зависимост от защитните свойства на своята кожа. За повечето хора това време варира едва между 5 и 30 минути. Изборът на слънцезащитен лосион зависи от възрастта, генетичната предразположеност и типа на кожата – дали тя е чувствителна, млада или зряла, склонна към алергии и т.н. Най-важният критерий при избора на такъв продукт е слънцезащитният фактор (SPF). Той показва времето, което можем да прекараме на слънце, без да получим изгаряне. Колкото по-висок е SPF, толкова по-дълго е времето, което прекарваме защитени на слънце. Например използвайки продукт със SPF 30, кожата е защитена 30 пъти по-дълго, отколкото ако върху нея не е нанесен продукт.
За да бъдем защитени от вредните UV лъчи през целия ден, еднократното нанасяне на лосион не е достатъчно. Тъй като слънцезащитата се губи при плуване, потене, подсушаване с кърпа и др., задължително е да се нанася повторно лосион при всеки от изброените случаи. Защитата, която дава слънцезащитният продукт, зависи и от използваното количество. За възрастните това е около 30 гр. лосион, което се равнява на две до три супени лъжици за цялото тяло. При нанасянето на слънцезащитен продукт не трябва да се забравят по-трудно достъпните части на тялото като скалпа, кожата до косата, ушите, носа, раменете, горната част на ходилата. За кожата на лицето е най-добре да се използва отделен слънцезащитен продукт, тъй като е по-чувствителна.
Особено податливи към увреждания на кожата, причинени от UV лъчението, са децата. Тяхната деликатна кожа е уязвима, а при най-малките защитният механизъм на кожата не е напълно развит. Затова децата трябва да бъдат защитени с продукти с висок SPF.
Когато става въпрос за защита от слънчевите лъчи, най-честата асоциация са плаж и море, което веднага ни кара да си мислим за златист тен. Много хора смятат, че слънцезащитните продукти с висок фактор предотвратяват почерняването. Това, че кожата трябва да е защитена, не означава, че не може да придобие красив загар. Образуването на кафявия пигмент меланин е естествена реакция към UV лъчите. С използването на защитен лосион с висок фактор процесът на почерняване не спира, a само се забавя, което го прави много по-безвреден за кожата.
Голяма част от вредните UV лъчи проникват до 50 см под повърхността на водата, затова е важно кожата да е защитена с водоустойчив слънцезащитен крем.
Грижата за кожата от влиянието на слънчевите лъчи не трябва да приключва с използването на слънцезащитен лосион. След дългия ден, прекаран под слънцето, кожата е суха и дехидратирана и се нуждае от интензивна грижа. Успокояващите лосиони за след слънце помагат за бързото й възстановяване и поддържането на младия й вид по-дълго, а също така трайно запазват красивия тен.
Свежестта и прохладата на планината добиват все по-голяма популярност като място за отдих в горещите летни месеци. Тъй като интензивността на UVB лъчите се увеличава с нарастване на надморската височина, всички части на тялото, изложени на пряка слънчева светлина трябва да бъдат защитени от вредните лъчения. Добре е да се знае, че най-безопасното място всъщност е на сянка. Макар че сянката осигурява значителна защита от UV светлината, тя не предпазва изцяло от нея – до 40% от UV лъчите достигат до кожата и на сянка. И тя пак почернява. Така че рискът от изгаряне на сянка е доста по-висок, отколкото мислят повечето хора.
Не е правилно защитата от слънце да се асоциира само с ваканция, море и пясък. Бързайки по задачи из града или отивайки на работа, влиянието на UV лъчите върху кожата е също толкова голямо, затова не бива да се пренебрегва употребата на слънцезащитни продукти в ежедневието.
Правилната и редовна употреба на слънцезащитни продукти, независимо от времето и мястото, на което се намираме, прави моментите, прекарани под слънчевите лъчи, незабравимо и безопасно преживяване.

10 Експертни съвета как да защитите кажата си от UV лъчите

1. Използвайте продукти с висок слънцезащитен фактор (SPF) – колкото по-висок е SPF, толкова по-дълго е времето, което можете да прекарате под слънцето защитени.
2. Нанасяйте обилно количество слънцезащитен лосион върху всяка част от тялото – за възрастните около 30 гр. лосион за цялото тяло.
3. Нанасяйте слънцезащитен лосион многократно през деня, особено след плуване, подсушаване с кърпа и потене.
4. Не пропускайте да намажете със слънцезащитен лосион зоните на лицето, носа, врата, ръцете и ушите.
5. Използвайте специален слънцезащитен продукт за лицето.
6. Когато сте във воден басейн, нанасяйте водоустойчив слънцезащитен лосион с висок слънцезащитен фактор.
7. Когато сте в планината – колкото по-високо се качвате, толкова по-висок слънцезащитен фактор е необходим.
8. Хидратирайте кожата с успокояващ лосион за след слънце, за да я омекотите и освежите.
9. Използвайте продукти със SPF в ежедневната си грижа за лице и тяло.
10. Носете шапки с широка периферия, слънчеви очила и дълги ръкави за допълнителна защита от вредните лъчи.

Материалът е публикуван с любезното съдействие на Nivea Sun - слънцезащитни продукти за всяка възраст и всеки тип кожа.

Последна редакция Понеделник, 28 Август 2017 11:10
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини