Петък, 07 Април 2017 13:00

Повече енергия сега!


ws Girl on Spring Field 2560x160012 бързи начина да влезете в крак с пролетта

Винаги се шегувате какви промишлени количества кафе са ви необходими, за да „изкарате" деня, но въпреки това не можете да преодолеете умората. Става въпрос за всички онези странични и неприятни ефекти – торбичките под очите, уморения вид, непрекъснатото желание за „подремване" и вечния недостиг на сън. Липсата на енергия е много повече от леко (и досадно) неразположение – тя може да застраши здравето ви.

Обяснението е просто – когато тонусът ви е нисък, количеството на кортизола („хормонът на стреса") в организма ви се увеличава, което отслабва имунната ви система и вие вече сте изложени на риск от инфекции. Още по-лошо - повишеното количество кортизол може да доведе до язва, съсирване на кръвта, загуба на килограми и депресия.
Преумората е сериозен проблем сред жените. Всъщност оплакванията от изтощение, лошо настроение, понижено либидо и загуба на килограми са толкова чести, че дори сред специалистите се прокрадва шеговитата диагноза „синдром на забързаната жена". Според лекарите това състояние е вид преддепресионен етап – ако бъде оставено без лечение, би могло да прерасне в дълбоко увреждане на душевното състояние. Каква е причината?

 • „Консервираният" начин на живот

Никой не може да промени натовареното ви ежедневие, но можем да ви помогнем да му попречите да изпие силите ви – просто обърнете внимание на съветите ни за задействане на емоционалните, физическите и умствените ви резерви. Приложете един или всички предложени методи, но ако до три седмици не усетите промяна и подобрение, се обърнете към специалист - причината за подобна упорита умора може да бъде и анемия или проблеми с щитовидната жлеза. Ценете всяко движение като допълнителна монета в спестовната си касичка. Погрижете се за себе си и скоро ще бъдете приятно изненадани от енергията, която ще прелива от вас.

 • 1. Движете се

Преуморени сте? По ирония на съдбата единственият начин да тонизирате измореното си тяло е да се движите повече. Когато сте в движение, сърдечният ви ритъм се повишава, поемате повече кислород, скоростта на метаболизма ви се увеличава и нивото на серотонин (вещество, което действа ободряващо на мозъка) в организма ви се покачва, т.е. налице е верижна реакция за повишаване на енергичността ви.

 • 2. Обърнете се към зеленото

Имаме предвид чая. По-добър доставчик на енергия е от кафето по две причини: съдържа 3/4 от кофеина на кафето, което означава, че ще ви спести френетичните пристъпи. Освен това с чая получавате и бонус - допълнителна доза антиоксиданти.

 • 3. Изправете стойката си

Мускулите на тялото ви се напрягат и когато стойката ви е отпусната, дори прегърбена. За да поправите грешката, от време на време се изправяйте максимално, отпускайте раменете си надолу и позволете на тялото си да се отпусне.

 • 4. Аромотерапията също помага

Установено е, че определени миризми като мента, евкалипт и жасмин стимулират точно тази част от мозъка, която, образно казано, ни държи будни. Изберете душ-гел и или шампоан за вана с един от тези аромати.

 • 5. Включете пълнозърнеста храна в менюто си

Теорията е, че пълнозърнестата храна при разграждането си отделя киселина, която организмът преобразува в енергия.

 • 6. Осигурете кратки почивки на мозъка и съзнанието си

Мозъкът представлява едва 2% от телесната ви маса, но за сметка на това поема около 20% от кислорода на организма ви. Затова и не е учудващо колко изтощителна може да е работата на бюро в продължение на часове. Според проведено наблюдение хора, които при работа с компютър почиват на всеки 15 минути за около минута, са далеч по-съсредоточени и работоспособни от хора, които почиват на всеки кръгъл час. Колкото по-дълго време стоите пред компютъра (дори и това да е „домашното" ви забавление), толкова повече време ви е необходимо, за да се ободрите след това. Когато почивките са през кратки интервали, мозъкът ви няма време да се умори.

 • 7. Не „разпилявайте" вниманието си

Когато се концентрирате само върху една дейност, обикновено се справяте с нея по-бързо и по-добре. Установено е, че когато се вършат две работи наведнъж, процентът на грешки се удвоява. Комбинирането на няколко занимания едновременно натоварва различни дялове от мозъка, което буквално изпива енергията му. В крайна сметка увеличаването на броя на заниманията може да ви въвлече в омагьосан кръг – напрягате се твърде много, уморявате се повече, а резултатът е незадоволителен, от което пък вие се чувствате още по-стресирани и изнервени.

 • 8. Създайте си личен саундтрак

Без значение дали ще си тананикате мелодийка от „Матрицата" преди важна среща, или когато попаднете в задръстване, ще си пеете песента от първата среща със съпруга ви, слушането на любима музика успокоява и „зарежда".

 • 9. Спете от 6 до 8 часа

Важни се часовете. Оказва се, че ключът към възстановяване на преуморената нервна система се крие между 6-ия и 8-ия час на съня. Точно тогава се предполага, че в мозъка се осъществяват процеси, вследствие на които връзките между отделните неврони се пренареждат и се изграждат нови такива. Така вие се събуждате освежени и с прояснено съзнание.

 • 10. Отделете време за най-близките си

Когато се чувствате изморени, е естествено да ви се иска да се уедините и никой да ни ви занимава с нищо. Но разходка в парка с децата или среща с приятелка може да възвърне енергията ви, давайки ви емоционален заряд. Няма нищо по-освежаващо от кратко бягство от реалността, в което да поиграете с детето си и да попаднете в неговия свят.

 • 11. Не пренасяйте напрежението в дома си

Онези първи минути, в които вече сте се прибрали от работа - уморени, изнервени и гладни, често играят ролята на бомба със закъснител. Детето разказва за преживяванията си в детската градина, но вие още сте под влияние на работните си проблеми и освен това назрява вечният спор чий ред е да приготви вечерята. Вероятно и сами се досещате, че подобно напрежение и в дома ви не се отразява добре на тонуса ви. Начинът да го избегнете е колкото лесен, толкова и приятен – по пътя си към дома хапнете малко десертче, което ще повиши кръвната ви захар и ще ви даде сили да осъществите прехода от „работен" към „домашен" режим.

 • 12. Отървете се от хаоса

Разчистване на гардероба, подреждане на дамската чанта или пререждане на работното място ще ободрят настроението ви, колкото и невероятно да ви звучи. Въвеждайки ред в заобикалящата ви среда, вие създавате предпоставки за ред и във вътрешния си свят. Звучи логично, нали? И със сигурност не може да навреди.

Последна редакция Понеделник, 28 Август 2017 11:04
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини